Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Ήταν όλα αλήθεια γλυκιά μου

Επανέρχομαι με την κριτική και σχολιασμό βιβλίων που μου άρεσαν.

''Ήταν όλα αλήθεια γλυκιά μου''.Ένα βιβλίο της Ευγενίας Κόκαλη,το οποίο διάβασα σε λίγες μέρες,γιατί από τη στιγμή που το ξεκίνησα,ήθελα να δω τι θα γίνει παρακάτω,και μετά παρακάτω...

Η ιστορία ενός κοριτσιού που έφυγε από τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε,όταν ο πατριός της,την πούλησε σε έναν ξένο,κατόπιν συμφωνίας.Η μικρή Σοφία που έχασε μικρή τη μητέρα της,στα 10 της χρόνια,έφυγε,μαζί με άλλα κορίτσια,συνομίληκα,μικρότερα και μεγαλύτερα,για το άγνωστο.

Πρώτος σταθμός η Βουλγαρία και το σπίτι ενός πλούσιου Έλληνα της Βουλγαρίας.Ήρεμη ζωή αρχικά μέχρι που η μικρή Σοφία ερωτεύτηκε το γιό της οικογενείας.Έμεινε έγκυος από αυτόν και την έδιωξαν με άσχημο τρόπο απ'το σπίτι,αφού της αφαίρεσαν με βια το παιδί που περίμενε.

Όταν συνήλθε από την πρωτοφανή αγριότητα,με έκπληξη έμαθε,από μια υπηρέτρια που την βόηθησε να το σκάσει,ότι βρίσκεται στην Οδησσό.

Η λέσχη της μανταμ Ζουλί,ήταν η νέα της κατοικία,από δω και πέρα.Πλούσιοι πελάτες περνούσαν απ'τη λέσχη ζητώντας όμορφες συνοδούς.Η Σοφία έγινε αποκλειστική συνοδός ενός Ρώσου στρατηγού,μέχρι που εκείνος πέθανε.

Ταυτόχρονα,μεταφερόμαστε στην Κωνσταντινούπολη,αρχικά και ύστερα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου,και γνωριζόμαστε με τον Λυμπεράκη Καρχσιούνη,έναν πλούσιο νέο άντρα,που η οικογένεια του στέλνει στην Αίγυπτο,εξαιτίας της άστατης ζωής του.Εκεί ανοίγει ένα νυχτερινό μαγαζί.

Από την Αίγυπτο,ξανά πίσω στη Ρωσία και στην Αγια Πετρούπολη συγκεκριμένα,όπου γνωρίζουμε τον πρίγκηπα Βαλόντια Αλεξέγιεβιτς.

Αυτοί οι δυο άντρες έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή της Σοφίας,η οποία συνέχιζε να μένει στη λέσχη της μαντάμ Ζουλί,μόνο που τώρα είχε να αντιμετωπίσει την εχθρότητα των άλλων κοριτσιών,από τη ζήλεια τους που εκείνη ήταν προστατευόμενη,τόσα χρόνια,ενός ευγενή.

Η Σοφία κατάφερε με μεγάλη δυσκολία να το σκάσει από τη λέσχη και περιπλανήθηκε στους δρόμους.Την προστάτευσε ένας νεαρός αλλά για κακή της τύχη,ο νεαρός προστάτης,που της είχε φερθεί τόσο φιλικά,σκοτώθηκε.Ξανά στο δρόμο,σε απόγνωση μέχρι που τα βήματα της την έφεραν μπροστά στον Βαλόντια Αλεξέγιεβιτς που την πήρε σπίτι του,στο κρεβάτι και στην καρδιά του.Λίγο καιρό αργότερα παντρεύτηκαν.Του χάρισε ένα γιό.Όμως η μοίρα στάθηκε σκληρή για τη Σοφία,με την Οκτωμβριανή επανάσταση,η Σοφία αναγκάστηκε να φύγει,για να γλιτώσει,μαζί με την πριγκήπισσα Αναστασία,την οποία πήρε μαζί,χωρίς την έγκριση των γονιών της,κάτι που στάθηκε σωτήριο για τη μικρή.Ο πρίγκηπας Βαλόντια,ο αγαπημένος άντρας της,ήταν νεκρός,το ίδιο και ο γιός τους...

Κατέφυγαν στην Κωνσταντινούπολη,όπου με πολλές δυσκολίες και έχοντας να αντιμετωπίσει την εχθρική συμπεριφορά των συγγενών του Βαλόντια,έπιασε δουλειά ως τραγουδίστρια σε ένα νυχτερινό μαγαζί.Στο πιάνο μια άλλοτε Ρωσίδα ευγενής,η Ναταλία,η μόνη φίλη που έκανε η Σοφία.

Τα βήματα έφεραν τη Σοφία στην Αλεξάνδρεια,όπου γνώρισε και κατόπιν παντρεύτηκε τον Λυμπεράκη.Δεν τον αγάπησε τόσο βαθιά όπως τον Βαλόντια,αλλά παρόλ'αυτά,πέρασε όμορφα μαζί του,ώσπου τα τραγικά γεγονότα του 1922,βύθισαν την οικογένεια του Λυμπεράκη στο πένθος.Η μικρή του αδελφή νεκρή και κατόπιν οι γονείς του.

Τελευταίος σταθμός η Θεσσαλονίκη,όπου το ζευγάρι έζησε ήσυχα,μέχρι που ξέσπασε ο πόλεμος κι ο Λυμπεράκης προσχώρησε στην αντίσταση.Λίγο καιρό αργότερα,σκοτώθηκε.Η Σοφία διατήρησε το μαγαζί που είχαν,το οποίο στην πραγματικότητα,τότε εξυπηρετούσε τους σκοπούς της αντίστασης.

Η Σοφία έζησε στο τέλος της ζωής της στην Θεσσαλονίκη.Ξεκίνησε και τέλειωσε τη ζωή της στη Μακεδονία,μετά από περιπλάνηση.

Όλα αυτά,όπως διαφαίνεται στο τέλος,ήταν οι διηγήσεις της στην ίδια τη συγγραφέα,κάτι που αναφέρεται με πλάγιο τρόπο,στο τέλος,η συγγραφέας μάλιστα,όπως προκύπτει,ήταν συγγενής του Λυμπεράκη.Εξ'ου και ο τίτλος,γιατί όλα αυτά είναι τόσο μυθιστορηματικά που μπερδεύεται η αλήθεια με το παραμύθι.

Ένα πολύ ωραίο βιβλίο που μου κράτησε συντροφιά και με ταξίδεψε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου