Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Συμβουλές κουζίνας(για το νοικοκυριό)

Τώρα με την κρίση και την κακή οικονομική κατάσταση όλων των οικογενειών σχεδόν-πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων-υπάρχουν πάντα τρόποι να κάνουμε οικονομία,όταν σκεφτόμαστε πρακτικά.

Μπορούμε στην κουζίνα,αρχικά,να ξεκινήσουμε μια πιο οικονομική χρήση των πρώτων υλών που έχουμε για την μαγειρική.

Θα σας πω εγώ τι κάνω.

ΛΕΜΟΝΙΑ:Είχα λεμόνια για καιρό στο ψυγείο και πλησίαζαν να χαλάσουν.Έτσι τα έστυψα και τα έβαλα σε παγοθήκη,που βάζουμε τα παγάκια,και τα έβαλα στην κατάψυξη.Έτσι όταν χρειάζομαι λεμόνι για κάποιο φαγητό,βγάζω 2-3 παγάκια λίγο να ξεπαγώσουν και τα ρίχνω στο φαγητό.

ΚΙΜΑΣ:Μαγειρεύω πάντα περισσότερο από όσο θα φάμε και όταν φάμε και ο κιμάς κρυώσει,όσο περίσσεψε,το βάζω σε 2-3 ταπεράκια και το βάζω και αυτό κατάψυξη.

ΦΑΣΟΛΙΑ,ΓΙΓΑΝΤΕΣ,ΑΡΑΚΑΣ:Το ίδιο που κάνω με τον κιμά,το κάνω και με τα φασόλια,τους γίγαντες,τον αρακά.Ό,τι περισσέψει,μπαίνει σε ταπεράκια.

ΚΑΡΟΤΑ:Είχα 2 καρότα εδώ και καιρό,δεν τύχαινε να κάνω φαγητό να τα χρειαστώ.Τα έκοψα ροδέλες,αφού φυσικά πρώτα τα καθάρισα και τα έπλυνα,τα έβαλα σε ένα σακουλάκι και αυτά στην κατάψυξη.

ΣΑΛΤΣΑ:Το ίδιο κάνω και με τη σάλτσα,ότι και με τα άλλα φαγητά.Όση περισσέψει τη βάζω κι αυτή σε ταπεράκια και στην κατάψυξη.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ:Αν οι ντομάτες έχουν παραγίνει,είναι μαλακές και πάνε να χαλάσουν,τις τρίβω και τις βάζω κι αυτές στην κατάψυξη,σε ταπεράκι.

ΠΙΠΕΡΙΑ:Όταν περισσέψει λίγη πιπεριά,την τυλίγω με μεμβράνη και την βάζω στο ψυγείο,αν είναι να την βάλω σύντομα,την ίδια ή την επόμενη μέρα σε φαγητό.Παίρνω πάντα πιπεριές Φλωρίνης,μας αρέσουν καλύτερα και είναι ελαφριές.Της βάζω μέχρι και στην ομελέτα.

ΑΥΓΑ:Παίρνω αυγά από το σουπερ μαρκετ,σε 6αδες,αλλά επειδή δεν θα θυμάμαι πότε λήγουν,γράφω σε ένα αυγό,με ένα μολυβάκι,την ημερομηνία.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Κάθετι που είναι να μπει κατάψυξη,σε σακουλάκια,πχ μπριζόλες,κοτόπουλο,κλπ,έχω αυτοκόλλητες ετικέτες,σαν αυτές που έχουν τα μαγαζιά και κολλάνε τις τιμές στα προιόντα.Γράφω τι περιέχει το σακουλάκι ή το ταπεράκι που μπορεί να περιέχει σάλτσα,κιμά ή οτιδήποτε άλλο,και μετά μπαίνουν κατάψυξη.Διευκρινίζω επίσης αν το φαγητό είναι ωμό ή μαγειρεμένο,Αυτή τη στιγμή πχ έχω σάλτσα ωμή,ντομάτες τριμμένες,έχω και σάλτσα μαγειρεμένη που είχε περισσέψει από μακαρόνια,αν θυμάμαι καλά.Η μαγειρεμένη σάλτσα μπορεί εξίσου να μπει σε φαγητά,όπως και η ωμή,πχ στους γίγαντες που θα φτιάξω μεθαύριο.

ΦΡΟΥΤΑ:Επειδή μπορεί να τύχει να έχουμε 2-3 διαφορετικά φρούτα κι ο άντρας μου πρέπει να τον κυνηγάω να φάει,πόσα να φάω εγώ;Όσα περισσέυουν,παίρνω το μπλέντερ και τα κάνω χυμό.Είχα βάλει τις προάλλες πεπόνι,αχλάδι και μπανάνα και έβγαλα 2-3 σείκερ χυμό.Εννοείται βάζω και λίγο νερό για να χτυπηθούν και λίγες σταγόνες λεμόνι στα φρούτα για να μην μαυρίσουν.Τον βγάζω λίγες ώρες πριν τον πιώ τον χυμό και ξεπαγώνει και τον πίνω με καλαμάκι,πολλές φορές βάζω και άλλα παγάκια μέσα για πιο δροσιά.

ΒΑΖΑΚΙΑ:Τα ζυμαρικά τα βάζω σε βαζάκια γυάλινα στα οποία από πάνω γράφω τι περιέχει μέσα και πότε λήγει,αν και τα ζυμαρικά αργούν να λήξουν.Τα βαζάκια αυτά τα γυάλινα τα έχω από cacao Hemo,που έβαζα παλιά στο γάλα.

ΑΛΕΥΡΙ:Επειδή το αλεύρι τώρα το καλοκαίρι είναι επίφοβο να πιάσει ζουζούνια μέσα,το βάζω σε τάπερ που κλείνει και το βάζω ψυγείο,στο συρτάρι του ψυγείου,κάτω.

ΦΡΥΓΑΝΙΑ:Όταν έχω αρκετές φρυγανιές,τις βάζω στο μπλέντερ και τις κάνω τρίμμα και το βάζω κι αυτό,μαζί με το αλεύρι στο ψυγείο.Το χρησιμοποιώ κι αυτό σε φαγητά.

ΝΕΡΟ:Επειδή τώρα το καλοκαίρι πίνουμε πάρα πολύ νερό,δεν προλαβαίνει να παγώσει.Γεμίζω μια κανάτα που έχω,της τάπερ,και την βάζω κατάψυξη.Την αφήνω αρκετές ώρες και έχουμε κρύο νερό για αρκετές ώρες,να μην ανοιγοκλείνουμε το ψυγείο όλη την ώρα.

ΤΑΠΕΡ:Τα τόσο χρήσιμα ταπεράκια που μου τη σπάνε στην παραλία όταν δω να βγάζουν κάτι υστερικές μανάδες και να κυνηγάνε τα βλαστάρια τους να φάνε,στην κουζίνα είναι χρήσιμα εργαλεία.Εκτός από τα ταπεράκια που γεννήθηκαν για αυτή τη χρήση,ταπεράκια κάνω και από κεσεδάκια από βούτυρο ή γιαουρτι που τέλειωσαν και τα πλύναμε καλά,ή από ξηρούς καρπούς που είναι σε πλαστικό ταπεράκι που κλείνει.

ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ,ΑΝΗΘΟΣ,ΣΕΛΙΝΟ:Όταν έχω αρκετό από αυτά τα μυρωδικά,τα πλένω καλά,τα στεγνώνω πάνω σε πετσέτα και χαρτί κουζίνας και μετά τα κόβω και τα βάζω κατάψυξη.Έτσι έχω πάντα μυρωδικά στην ποσότητα που τα θέλω και φρέσκα,γιατί στο ψυγείο δεν κρατάνε πολλές μέρες και μετά μαραίνονται.Εννοείται ότι κολλάω ετικέτες και σε αυτά για να ξέρω τι έχουν τα ταπεράκια τους στην κατάψυξη.

ΤΑΨΙ:Όταν βάζω φαγητά στο ταψί που ενδέχεται να κολλήσουν,βάζω χαρτί ψησίματος.Πολύ βολικό και δεν κάνεις χάλια το ταψί.

ΓΑΛΑ:Επειδή πίνουμε πολύ γάλα,παίρνουμε πάντα και φρέσκο που λήγει σε λίγες μέρες και μακράς διαρκείας που λήγει σε 7-10 μέρες,έτσι έχουμε πάντα,ακόμα και τις Κυριακές που είναι κλειστά.

Αυτά είναι εν ολίγοις τα κόλπα που υιοθετώ στην κουζίνα,γιατί οι καιροί που μπορούσαμε να σπαταλήσουμε αγαθά,έχουν περάσει ανεπιστρεπτί...Τώρα επιβάλλεται να κάνεις οικονομία,γιατί δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει...








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου