Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Όσο αντέχει η ψυχή

Εγκαινιάζω μια ενότητα που αφορά βιβλία που διάβασα και μου άρεσαν.Κάποια βιβλία σε ταξιδεύουν τόσο πολύ που νιώθεις κομμάτι τους.

Τα περισσότερα βιβλία-αν όχι όλα-της Λ.Μαντά,πάντα μ'αφήνουν με μια όμορφη αίσθηση.

''Όσο αντέχει η ψυχή''

Ένα κορίτσι,η Ηρώ.Μια γυναίκα.''Ηρωίδα, έπρεπε να σε βγάλει ο νονός σου'',της λένε όλοι.

Πόσα πέρασε...Μικρό κορίτσι,δέκα χρονών,αναγκάστηκε να φύγει τρέχοντας απ'το χωριό της,για να ξεφύγει από τα βρώμικα χέρια του Γρηγόρη,του αγαπητικού της μητέρας της.Άφησε πίσω τα δύο μικρότερα αδέλφια της,την Μαρία και τον Σταύρο.

Περιπλάνηση και καταφύγιο σε οικογένειες τσιγγάνων που την βόηθησαν και της πρόσφεραν φαγητό και στέγη.

Αρρώστια και μεγάλωμα από έναν καλόκαρδο-σχεδόν Άγιο-παπά και τη γυναίκα του.

Το παρελθόν πάντα να τη στοιχειώνει.

Ο Γρηγόρης πάλι ήταν αυτός που την ανάγκασε να φύγει από το οικείο,φιλόξενο σπίτι του παπά που την μεγάλωσε καλύτερα κι από παιδί του.Ο Γρηγόρης που ακόμα και νεκρός την καταδίωκε..

Δρόμος προς την Αθήνα.

Νοσοκόμα στην Αθήνα και ευνοούμενη από μια γριά,άρρωστη που της άφησε την περιουσία της,χάρη στην καλοσύνη και την ανθρωπιά με την οποία την αγκάλιασε η Ηρώ.

Ξεκίνημα για την Ηρώ.Γνωριμία-σταθμός,με τον φύλακα-άγγελο της,την Αλεξάνδρα.Μια μυστηριώδη γυναίκα που της στάθηκε καλύτερα κι από μάνα.

Γνωριμία και γάμος με τον Ιάκωβο.Γέννηση των δυο κοριτσιών της.

Διαζύγιο με τον Ιάκωβο μετά από την απαράδεκτη,βίαιη συμπεριφορά του.

Γνωριμία με τον Μίλτο,το δεύτερο και μεγαλύτερο λάθος της.

Χρεωμένη μέχρι το λαιμό,κυνηγημένη,φεύγει για την Κύπρο.Παράξενα παιχνίδια της μοίρας την σμίγουν με την αδελφή της,η οποία αρχικά ήταν εχθρική αλλά στην πορεία την αγκάλιασε με αγάπη,μετά τα γεγονότα του 1974.

Γυρισμός στην Αθήνα.Αποξένωση από τις κόρες της,που της χρεώνουν ό,τι στραβό υπάρχει στη ζωή τους.

Τραγωδία στο βενζινάδικο που δούλευε ο Ιάκωβος και θάνατος δικός του και της μεγαλύτερης κόρης τους,της Άννας.

Δύσκολες ώρες για μάνα και κόρη.Εχθρική στάση Χρυσάνθης απέναντι στη μάνα της.Φιλική στην πορεία.

Μπλέξιμο Χρυσάνθης με Αλέκο και με τον κόσμο των ναρκωτικών.Ξέμπλεξε με τη βοήθεια της μάνας της,της Αλεξάνδρας και του Μίλτου,ενός προσώπου από το παρελθόν της Αλεξάνδρας.

Και φτάνουμε στο τέλος με τις δυο γυναίκες παντρεμένες και ευτυχισμένες,αφού περάσουν από ένα σωρό λάθη,πάθη,συμφορές.


Ηρώ.Αμέτοχη στη ζωή της πολλές φορές,αλλά δυνατή όταν χρειάστηκε,για να σώσει το παιδί της.Εθελοτυφλούσε για χάρη του έρωτα και το πλήρωσε πολύ ακριβά.Είχε μεγάλη ανάγκη να πάρει και να δώσει αγάπη,είχε μεγάλα αποθέματα μέσα της.Αρχικά μόνο έδινε.Στην πορεία πήρε κι εκείνη το κομμάτι που της αναλογούσε.Θύμα των καταστάσεων και των άσχημων παιδικών της χρόνων.Δεν ένιωσε μητρικό χάδι,και πάντα ήταν το θύμα όλων.Βία από τη μητέρα της,βία στο γάμο της.Πόσα πέρασε και τελικά τα κατάφερε.Έθραυστη αλλά και με μεγάλα αποθέματα ψυχής όταν χρειαζόταν.

Κοντά της ο φύλακας άγγελος της,η Αλεξάνδρα.Πολύτιμη η βοήθεια της,σε όλα τα στάδια της ζωής της.Αναπλήρωνε τη δύναμη που έλειπε από την Ηρώ και ήταν πάντα η φωνή της λογικής.

Πόσο ανάγκη είχε η Ηρώ να αγαπηθεί...Γιαυτό πίστευε στο κάθε φιλί,στο κάθε χάδι.Το είχε ανάγκη...Είχε ανάγκη να πιστέψει στην καλοσύνη των ανθρώπων,γιατί μεγάλωσε μέσα σε καλοσύνη,όταν πια βρέθηκε στη φιλόξενη αγκαλιά του παπά και της παπαδιάς,στο μικρό χωριό που την έφερε η τύχη.

Η πίστη της στο Θεό την συνόδευε σε όλες τις φάσεις της ζωής της.Μια πίστη που από την μια την έκανε δυνατή για να αντέχει αλλά από την άλλη την έκανε παθητική.Πολλές φορές απλά παρακολουθούσε τη συμφορά να έρχεται χωρίς να την εμποδίζει.

Φιλία,αγάπη,ανιδιοτέλεια,διέπουν όλο το βιβλίο.Η ζωή είναι αγώνας και χρειάζεται να έχουμε υπομονή.Αυτό το μήνυμα μας περνάει η συγγραφέας.Χρειάζεται όμως και να παρεμβαίνουμε στην ζωή μας,να μην την κοιτάμε να περνάει χωρίς εμάς.Η ζωή είναι ένα τρένο που πρέπει να το προλαβαίνουμε,να μπαίνουμε μέσα και όχι να το κοιτάμε να φεύγει και εμείς να είμαστε στο σταθμό.

Συγκίνηση μου προκαλούν τόσο όμορφα βιβλία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου