Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Το παιδί της αγάπης(βιβλίο)



Διάβασα ένα καταπληκτικό βιβλίο,βασισμένο σε αληθινή ιστορία.

''Το παιδί της αγάπης'' της Μαρίας Τζιριτα.

Μιλάει για ένα παιδί που από τη μέρα που γεννήθηκε,ένιωθε-και δυστυχώς,ήταν- ανεπιθύμητο.Ήταν καρπός μιας κοπέλας μειωμένης διανοητικής ικανότητας και του θείου της,που μεθυσμένος,ασέλγησε στην κοπέλα. Όταν το αγοράκι γεννήθηκε, η μητέρα της κοπέλας, για να αποφύγει το σκάνδαλο στη μικρή κοινωνία ενός χωριού της Κέρκυρας, σκαρφίστηκε ένα σωρό ψέματα για την πατρότητα του παιδιού, στιγματίζοντας έτσι τον γιό της ως πατέρα του παιδιού,εκτός γάμου.

Το παιδί κατέληξε σε ίδρυμα,βαπτίστηκε Στέλιος και έμεινε στο ίδρυμα.Κάποια στιγμή κατέληξε ξανά,σε ηλικία 2 χρονών,πάλι στην φυσική του οικογένεια,για να αποκτήσει περισσότερες πληγές... Έγινε μάρτυρας στο θάνατο της γιαγιάς του,όταν η κόρη της και μητέρα του την χτύπησε.

Η μητέρα του Στέλιου κατέληξε σε ψυχιατρική κλινική και εκείνος ξανά πίσω στο ίδρυμα,μετά από δύο πολύ άσχημα και καθοριστικά χρόνια. Η μόνη που έβλεπε με αγάπη το μικρό παιδί ήταν η θεία του,η αδελφή της μητέρας του,η Ελένη.

Κάποια στιγμή κατέληξε σε ανάδοχη οικογένεια,μια δυσλειτουργική οικογένεια,μιας δεσποτικής γυναίκας και ενός άβολου άντρα.Ο γιός της οικογένειας έμελλε να παίξει ρόλο στη ζωή του Στέλιου στο μέλλον.

Τελικά η γυναίκα αυτή,η τόσο δεσποτική και πλούσια,δεν ανέχτηκε τα καμώματα του,που όλα έγιναν επίτηδες,επειδή κατά βάθος εκείνος ήθελε να επιστρέψει στο ίδρυμα και στη μόνη γυναίκα που αναγνώριζε σαν μάνα του,την κοινωνική λειτουργό που δούλευε εκεί,την Μαρίνα.

Η Μαρίνα είχε μεγάλη αδυναμία στο Στέλιο από τότε που ήταν μικρό παιδί,κάτι που προκαλούσε ζηλεια στο δικό της παιδί,τον Άγγελο.Η Μαρίνα ήταν πάντα κοντά στον Στέλιο και τον βοηθούσε στα πάντα,πολλές φορές εις βάρος της δουλειάς,με κίνδυνο να την επιπλήξουν που ασχολείται τόσο μαζί του.

Μεγαλώνοντας ο Στέλιος έγινε ένας καταθλιπτικός νέος άντρας που κουβαλούσε πολλά μέσα του.

Συναντήθηκε με τον Χάρη,τον ομοφυλόφιλο γιό της πλούσιας οικογένειας που είχε αναλάβει την φροντίδα του,πολλά χρόνια πριν.

Ο Χάρης τον βόηθησε οικονομικά,ανοίγοντας του ένα εργαστήριο κεραμικής,ένας τομέας στον οποίο ο Στέλιος είχε μεγάλο ταλέντο.

Ο Χάρης αρρώστησε και πέθανε αργότερα. Ο Στέλιος δεν συνειδητοποίησε-ή μάλλον δεν ήθελε να συνειδητοποιήσει- ότι ο Χάρης πέθανε από AIDS και ότι πιθανόν είχε κολλήσει και εκείνος, ερχόμενος σε επαφή μαζί του.

Αργότερα ο Στέλιος γνώρισε μια κοπέλα αλλά σύντομα χώρισε μαζί της, φεύγοντας σαν κυνηγημένος.

Παράλληλα, η ζωή της Μαρίνας πέρασε από πολλά στάδια. Χώρισε τελικά από τον άντρα της,που ζούσε χρόνια στη Γαλλία και ο γιός της, τελειώνοντας το σχολείο, πήγε κι αυτός εκεί. Ο Άγγελος παντρεύτηκε μια Γαλλίδα και απέκτησε έναν γιό. Η Μαρίνα πάντα μόνη της, έδιωξε με τον τρόπο της τον μόνο άντρα που την αγάπησε, τον Αλέκο,που έφυγε στη Θεσσαλονίκη, για να χαθούν περίπου 20 χρόνια.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Στέλιος ζούσε μια ζωή με καταχρήσεις, μια ζωή μοναχική. Δεν δεχόταν βοήθεια από κανέναν και δεν εμπιστευόταν κανέναν. Δεν άκουγε πλέον ούτε τη Μαρίνα, η οποία έπαψε πια να τον επισκέπτεται,κάποια στιγμή.

Ωσπου μια μέρα,εκείνη συνειδητοποίησε ότι έχει πολύ καιρό να μάθει νέα του και τον αναζήτησε.

Η αστυνομία, μπαίνοντας στο διαμέρισμα του, τον βρήκε νεκρό στο κρεβάτι του.

Η Μαρίνα ένιωσε υπεύθυνη που δεν ήταν κοντά του για να αποτρέψει το θάνατο του. Έμοιαζε να τα έχει χαμένα και να κρατάει μέσα της τον πόνο της, να μην ξεσπάει.

Την κατάλληλη στιγμή ήρθε ο γιός της από την Γαλλία μαζί με τον πρώην άντρα της και της συμπαραστάθηκαν. Την κατάλληλη στιγμή ξαναμπήκε στη ζωή της και ο Αλέκος,μετά από 20 χρόνια,πάντα ερωτευμένος μαζί της.

Ένα γράμμα έριξε φως στις συνθήκες θανάτου του Στέλιου. Έπασχε από AIDS κι αυτός και δεν ήθελε να φύγει άρρωστος. Ευχαρίστησε τη Μαρίνα για όσα είχε κάνει και της είπε,έστω και αργά,πόσο πολύ την αγαπούσε και ότι για εκείνον ήταν η μόνη μάνα που γνώρισε.

Γιαυτό και το βιβλίο λέγεται παιδί της αγάπης.Γιατί τα παιδιά δεν ανήκουν σε κανέναν, αλλά μόνο σε όσους τα αγαπούν.Και ο Στέλιος αγαπήθηκε από τη Μαρίνα σαν να ήταν δικό της παιδί και πολύ παραπάνω...


Ένα βιβλίο πολύ συγκινητικό,με μεγάλες αλήθειες και διδάγματα.Για τη δύναμη της αγάπης,για την οικογένεια και την έλλειψη της και για όσα κουβαλάμε στη ζωή μας.Αξίζει να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου