Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Οι τρεις υποσχέσεις(βιβλίο)

Όσο έλειπα από το σπίτι,στους γονείς μου,διάβασα ένα υπέροχο βιβλίο...Μιας αγαπημένης συγγραφέα.Η φωτογραφία νομίζω τα λέει όλα.

Ένα βιβλίο που από την αρχή σχεδόν κράταγε αμείωτο το ενδιαφέρον.

Μια κοπέλα,η Μυρτάλη,που έμελλε να γεννηθεί μια μέρα σημαδιακή,για την Κύπρο,20 Ιουλίου του 1974.Η ίδια η ζωή της έμελλε να είναι τρικυμμιώδης,όπως η μέρα που γεννήθηκε.

Από την Αμμόχωστο καταλήγουν οικογενειακώς στην Αθήνα,τόπο καταγωγής της μητέρας της,οι γονείς της,εκείνη και η μεγαλύτερη αδελφή της,Άντρη.Ο πατέρας της πάντα νοσταλγεί την αγαπημένη του Κύπρο.

Χρόνια αργότερα ο πατέρας της ταξιδεύει για το αιώνιο ταξίδι.Πριν φύγει όμως,δένει με τρεις υποσχέσεις την κόρη του.Περάσαν χρόνια και η Μυρτάλη κατάφερε να πραγματοποιήσει και την τελευταία υπόσχεση.

Γύρισε στα πάτρια εδάφη και έφερε άμμο για τον πατέρα της,για την τελευταία κατοικία του.Μια και δεν γύρισε εκείνος,η φωτογραφία του έμεινε για λίγο στα συρματοπλέγματα.

Η ζωή της Μυρτάλης κάθε άλλο παρά ήρεμη ήταν.

Μικρή ακόμα,λίγο πριν ενηλικιωθεί,χάρη στη μητέρα της-που πάντα της στάθηκε πολύτιμο στήριγμα,σε κάθε εμπόδιο στη ζωή-οι σημειώσεις της,μετά από τον πρώτο αποτυχημένο της έρωτα,έγιναν βιβλίο που παραδόθηκε σε εκδοτικό οίκο και η επιτυχία του ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα,η Μυρτάλη έγινε διάσημη.Από εκεί που μετα βίας τα έβγαζε πέρα,εκείνη κι η μητέρα της,απέκτησαν χρήματα για να ζουν καλύτερα.

Συνοδοιπόροι στη ζωή της,εκτός τη μητέρα της,και οι δύο παιδικές-σχεδόν αδελφικές-φίλες,η Σοφούλα κι η Σεβαστή.

Ώσπου ένας άντρας,μια κακή επιλογή συζύγου,της γκρέμισε τη ζωή που είχε χτίσει ως εκείνη τη στιγμή.Άρχισε να βάλλεται από παντού,να χρωστάει-εκείνη που πάντα ήταν τακτική σε όλα-και να προδόσει τον Καλλέργη,τον άνθρωπο που της στάθηκε σαν πατέρας και την βόηθησε,από τότε που,ανήλικη,είχε πάει για πρώτη φορά στον εκδοτικό του οίκο.

Ο Καλλέργης την συγχώρεσε και την δέχτηκε πίσω,όταν πέρασε η μπόρα.Η επιλογή να φύγει από τον οίκο του ήταν κακή και έπεσε σε απατεώνα,στον εκδοτικό οίκο που κατέφυγε,ύστερα από πίεση του συζύγου της,Άλκη.

Ο Άλκης διέφυγε με άλλη γυναίκα στο εξωτερικό,για να αποφύγει τη σύλληψη και η Μυρτάλη πλήρωσε για εκείνον...Την άφησε κουρελιασμένη,οικονομικά,συναισθηματικά.

Η Μυρτάλη αναζήτησε και βρήκε τη μητέρα του Άλκη,που ζούσε μόνη και ξεχασμένη,με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες,μια που τόσο,  ο γιός της,όσο και ο πρώην άντρας της, δεν της άφησαν τίποτα,από την άλλοτε μεγάλη περιουσία της.

Η Μυρτάλη την βόηθησε και λίγα χρόνια αργότερα,όταν πια έμενε μόνη-γιατί ένα μεγάλο διάστημα έμεινε με τη μητέρα της και τον Στέλιο,έναν πολύ καλό ώριμο κύριο που γνώρισε-την πήρε στο σπίτι της.Η πρώην πεθερά της ήταν που πρόδωσε τον ίδιο της τον γιό,όταν της τηλεφώνησε και εκείνος επέστρεψε στην Ελλάδα,νικημένος,στην φυλακή.

Κάπου εκεί άρχισαν οι κρίσεις πανικού.Πάνω σε μια τέτοια κρίση,γνώρισε τον Αντώνη.Την αγάπησε παράφορα.Όμως εκείνη δεν είχε τίποτα να δώσει.

Έπρεπε να τον χάσει για να καταλάβει ότι τελικά την έκανε να αγαπήσει ξανά.

Καρπός αυτής της αγάπης,ένα κοριτσάκι,που βαπτίστηκε στην Κύπρο.

Μεγαλώνοντας η κόρη της,ζητούσε τον πατέρα της,όλο και περισσότερο.Αναγκάστηκε να τον ψάξει.Εκείνος μέχρι τότε αγνοούσε την αλήθεια.Είχε παντρευτεί στην Θεσσαλονίκη.Αυτό όμως που δεν ήξερε η Μυρτάλη όταν τον έψαξε,ήταν ότι είχε ήδη χωρίσει.

Η συνάντηση Αντώνη,Μυρτάλης,παρουσία της κόρης τους,ήταν συναισθηματικά φορτισμένη.Το ίδιο και οι μήνες που ακολούθησαν.Ο Αντώνης λάτρεψε την κόρη του,αλλά έδειχνε να μην έχει συγχωρέσει την ίδια.Κάτι που όπως αποδείχτηκε δεν ίσχυε.

Λίγο καιρό αργότερα,οι δυο τους πάλι έγιναν ζευγάρι και ετοιμάζονταν να παντρευτούν.Μόνο που τώρα πια ήταν τρεις και πολύ ευτυχισμένοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου